Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane owoce jagodowe

Zapiekane owoce jagodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 126

Dodano:

Odsłon: 794

Do przygotowania tego uniwersalnego deseru można użyć rozmaitych odmian owoców jagodowych, ale równie dobrze nadają się śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.

Składniki

  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 90 g cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżka kirszu, likieru malinowego lub cassisu
  • 1 łyżka masła, o pokojowej temperaturze
  • 125 ml serka mascarpone
  • 500 g różowych owoców jagodowych np: czarnych jagód, jeżyn, malin
  • 1 łyżka cukru pudru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce ubijać żółtka ręcznym lub elektrycznym mikserem około 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Potem wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i cukier kryształ. Dodać do żółtek i ubijać, aż masa stanie się puszysta.
    Wlać mleko do garnka i podgrzewać, aż przy ściankach garnka pojawią się pęcherze powietrza. Ubite żółtka połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem, przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje i zawrze. Zdjąć z ognia, dodać wanilię, likier, masło, ser mascarpone i wymieszać.
    Rozgrzać grill w piekarniku. Porcje kremu nałożyć do 6 żaroodpornych foremek. Delikatnie wcisnąć owoce w krem. Posypać cukrem pudrem. Ustawić foremki w piekarniku, około 10 cm od źródła ciepła i zapiekać 1-2 minuty, aż krem się zarumieni. Zaraz podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń