Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane rolki z bakłażana z nadzieniem"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 154
Polecam.
Odsłon: 818
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 81
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9211
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 154
Polecam.
Odsłon: 818
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 81
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9211
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,20 zł
Kaszę bulgur płuczemy, zalewamy 600 ml wody i gotujemy tak długo, aż wchłonie wodę. Garnek zawijamy w koc i odstawiamy, aby bulgur stał się miękki.
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Potem osuszamy plastry papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, rozmaryn, sól, pieprz i dusimy 5 minut.
Do bulguru dodajemy posiekane kapary, pistacje, pokruszone 3/4 sera feta, pieprz, sól, cynamon, kardamon, mieszamy. Nadzienie wykładamy na plastry bakłażana i zwijamy w rolki.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem z pomidorów, posypujemy resztą fety i pieczemy 15 minut w 200oC.Źródło: Rewia