Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekane ślimaczki z rodzynkami

Zapiekane ślimaczki z rodzynkami

Autor: Ewa_G

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 401

Dodano: 16.04.2018

Odsłon: 4327

W wielu domach naleśniki jada się wyłącznie na śniadanie. U mnie to danie zarezerwowane jest na każdą porę dnia. Takie zapiekane ślimaczki naleśnikowe, z farszem serowo-budyniowym sprawdzą się więc na słodkie śniadanie, ale również podane na obiad czy podwieczorek zadowolą niejednego łasucha;)

Składniki

  • Naleśniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki rumu
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 100 g cukru
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3 żóltka
  • garść rodzynek
  • Dodatkowo:
  • ok. 50 g roztopionego masła
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajka, mleko oraz rum. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.

  2. W rondelku mieszamy mleko, budyń oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Gotujemy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy gęsty budyń z palnika. Studzimy w temperaturze pokojowej.

  3. Twaróg trzykrotnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do zimnego budyniu. Dodajemy również sok z cytryny oraz żółtka. Całość miksujemy do połączenia (masa będzie dość gęsta). Na koniec wsypujemy rodzynki, mieszamy.

  4. Naleśniki smarujemy przygotowanym nadzieniem. Rolujemy i kroimy na 4 części.

    Naczynie do zapiekania smarujemy częścią roztopionego masła. Układamy w nim ślimaczki naleśnikowe, jeden obok drugiego, uciętą stroną do góry. Na koniec smarujemy delikatnie resztą masła.

    Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń