Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka cukiniowa z grzankami

Przepis dnia 2018-08-04
Zapiekanka cukiniowa z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1478

Dodano:

Odsłon: 2933

Propozycja na lekki, bezmięsny obiad, sycącą kolację lub przekąskę na ciepło.

Składniki

  • Cukinia - 1 średnia sztuka
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Bułka podłużna - 1 sztuka
  • Ser żółty starty - 10 dag
  • Mleko - 1/3 szklanki
  • Zioła prowansalskie
  • Olej do wysmarowania naczynia
  • Marynata:
  • Olej roślinny - 3 łyżki
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Przyprawa "gyros" lub inna do drobiu albo dań z grilla - 1 łyżeczka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz - dwie szczypty
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszać składniki na marynatę i odstawić ją na kilka minut.

  2. W tym czasie umyć cukinię i pokroić ją w plastry grubości ok. 5 mm. Jeżeli skórka cukinii jest twarda, to należy ją zdjąć. Natrzeć plastry cukinii marynatą i odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej, najlepiej na całą noc.

  3. Pomidory obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko olejem, układać na przemian plastry cukinii i pomidorów. Pomiędzy rzędami należy zostawić niewielki odstęp.

  4. Zapiekać cukinię z pomidorami w temperaturze 190 st. C ok. 50 minut, po czym wyjąć naczynie z piekarnika i ostrożnie odlać wytworzony sok, pozostawiając niewielką ilość, by warzywa się nie przypaliły.

  5. Bułki pokroić w plasterki, namoczyć w mleku, ułożyć w pomiędzy rzędami pomidorów cukinii i posypać serem żółtym i ziołami prowansalskimi.

  6. Zapiekać całość ok. 10-15 minut, do stopienia sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń