Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka cygańska z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka cygańska z ziemniakami i kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 432 Ocena: 7594

Dodano:

Odsłon: 14480

Zapiekanka po cygańsku zapewni nam smaczny i treściwy obiad. Całość możemy przygotować dzień wcześniej a po powrocie do domu przełożyć ją tylko z lodówki do piekarnika.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 3 papryki czerwone
  • 3 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 300g sera gouda
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
  • kilka małych korniszonów lub 3 duże
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w półplastry.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy pokrojone warzywa, smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem.

  3. Ziemniaki mieszamy z kiełbasą i warzywami oraz startym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Na wierzch układamy pokrojone korniszony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń