Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza dwuwarstwowa, dwie pizze w jednej :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Przepis na ciasto do pizzy: składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłego mleka wykonanie: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Z ciasta rozwałkowujemy okrąg do wymiaru formy do pieczenia. Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wysmarowanej olejem. Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy usmażone pieczarki, cebulę, boczek i paprykę (pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę).
Układamy pokrojone w kawałki kulek sera mozzarella i posypujemy oregano.
Nakładamy kolejną warstwę, placek z ciasta, smarujemy sosem.
Układamy kawałki polędwicy i posypujemy serem. Placki pizzy po brzegach delikatnie zlepiamy.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego :)