Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 837

inna, mniej pracochłonna wersja gołąbków

Składniki

  • kapusta biała 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone 1 kg
  • cebula 1 szt
  • ryż 2 torebki
  • sól, pieprz, sos sojowy, pieprz ziołowy
  • sos pomidorowy: pomidory 2-3 szt
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • olej
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. rozgrzać olej, dodać poszatkowaną cebule i czosnek, poddusić, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz koncentrat, gotować powoli na małym ogniu, zaprawić mąką, doprawić solą i pieprzem,
    2. kapustę poszatkować, obgotować w osolonej wodzie, wystudzić,
    3. ryż ugotować, wystudzić,
    4. wymieszać ryż, mięso, cebulę, dodać sól, pieprz, sos sojowy i pieprz ziołowy,
    5. w formie keksówce ułożyć na spodzie warstwę kapusty, na to warstwę mięsa z ryżem, polać sosem pomidorowym, znów kapusta, mięso i na wierzch kapusta, wszystko zalać sosem pomidorowym,
    6. piec ok 60 min w 190-200 st, po wyjęciu na talerz polać pozostałym sosem




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń