Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka golabkowa

Przepis dnia 2012-12-09
zapiekanka golabkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4273

Dodano:

Odsłon: 42915

Pyszny smak polskich golabkow, ale w nieco innej formie.

Składniki

  • kapusta biala, srednia glowka
  • mieso mielone mieszane, 400g
  • ryz bialy, 100g
  • pomidory, 2 szt
  • cebula, 2 szt
  • gesty sok pomidorowy, 200 ml
  • olej, 1 lyzka
  • sol, pieprz, slodka mielona papryka, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z kapusty wyciac glab, wlozyc ja do garnka, zalac woda i zagotowac-gotowac ja na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie wyjac kapuste z wody i wystudzic ja. Z zimnej kapusty sciagac liscie, wyciac twarde czesci i odlozyc je na bok.

  2. Cebule posiekac, podlac 4 lyzkami wody i dusic na wolnym ogniu. Dodac mieso i przyprawy, smazyc na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie dodac sparzone i obrane ze skorki pomidory (pokrojone w kostke) i wyplukany w zimnej wodzie, surowy ryz. Smazyc ok 2 minut i zdjac z ognia.

  3. Okragla blache lub naczynie zaroodpone ( u mnie srednicy 24 cm) posmarowac cienko olejem, na dno polozyc liscie kapusty (tyle, by zakryly dni), na to wylozyc 1/3 czesc miesa, na to znow liscie kapusty, i tak do momentu wykorzystania calej masy miesnej. Ostania warstwa musza byc liscie kapusty. Naczynie przykryc folia aluminiowa lub pokrywka, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec ok 40 min. Po tym czasie zdjac folie, zapiekanke naciac w kilku miejscach i zalac sokiem pomidorowym. Zapiec jeszcze ok 10-15 min, juz bez przykrycia. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kamasutra 09 grudnia 2012 świetny przepis na (moim zdaniem) bardzo smaczną zapiekankę, zabieram do ulubionych i wypróbowania, za przepis zostawiam 5!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

evanion 09 grudnia 2012 Bardzo ciekawe:) Jeśli chodzi o proste sposoby na gołąbki to mam inny przepis, planuje, że niedługo się pojawi ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 grudnia 2012 Super!Uwielbiam,jest przepyszna i szybko zniknęła z talerza:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra222 07 grudnia 2012 Może i niezłe,ale prawdziwych gołąbków to nie zastąpi ! W dodatku to smażone mięso,do gołąbków daje się surowe i to własnie sprawia,że jest ono delikatne.Ja osobiście najbardziej z gołąbków lubię liście kapusty w dużej ilości i dlatego ta zapiekanka mi nie podchodzi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 06 grudnia 2012 Dla mnie przepis na 5! Super! do ulubionych.Nie zgadzam się z biurwą, to co Ona proponuje to nie to samo! Warto włożyć więcej trudu, bo to inaczej smakuje!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 06 grudnia 2012 Też jestem miłośniczką gołąbków,a ta zapiekanka to pyszna odmiana gołąbków:)Ja robię mielone a'la gołąbki,chyba jeszcze nie wrzuciłam przepisu do Smakera;):)oczywiście zasłużona piątka:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 06 grudnia 2012 Strasznie sobie utrudniasz z tym przepisem, pomysł zapiekanki gołąbkowej był po to by zrobic ja szybciej i łatwiej niz zwykłe gołąbki. Zapraszam do mojego autorskiego przepisu na gołąbkową, jest o wiele prostrzy, a smaku gołąbków nie traci i zrobisz go raz dwa :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdula 06 grudnia 2012 Podobną zapiekankę robi moja mama gdy zostanie jej farsz z gołąbków - tych prawdziwych, zawijanych. Ale jako jedną z warstw daje duszone pieczarki z cebulką. No i bez oleju na dnie naczynia, tylko podlewa ją bulionem. Pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń