Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy

Zapiekanka gołąbkowa-pomysł na pyszny obiad-smak gołąbków bez ciężkiej pracy

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 3927

Dodano:

Odsłon: 1960

Gołąbki to danie kuchni polskiej, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu, czy rodzinnych spotkań, niestety jest to danie bardzo czasochłonne. Dzięki zapiekance gołąbkowej możemy raczyć się smakiem gołąbków bez ciężkiej pracy.

Składniki

  • -1 kg poszatkowanej kapusty białej -500g mięsa mielonego -200-250g ryżu w torebkach
  • -1 duża cebula -2 łyżki masła -sól,pieprz
  • -majeranek -słodka papryka -Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g
  • -250 ml bulionu lub rosołu -500ml wody
  • -1 łyżka mąki -opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka lekko al'dente. Kapustę odcedzamy z wody najlepiej na durszlaku.

  2. Ryż gotujemy, odcedzamy z wody i dajemy do miski, cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie)
    wszystko mieszamy.

  3. SOS

    Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje.

  4. SKŁADANIE ZAPIEKANKI

    Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty
    polewamy ją kilkoma łyżkami sosu,
    wykładamy połowę mięsa z ryżem-wyrównujemy,

  5. znów dajemy kilka łyżek sosu, następnie drugą warstwę kapusty,

  6. kilka łyżek sosu-resztę mięsa z ryżem-wyrównujemy, dajemy trzecią warstwę kapusty i sos (zostawiamy trochę sosu by polać zapiekankę jak się upiecze)

  7. Naczynie przykrywamy i pieczemy zapiekankę około 40 minut w temp 180 stopni.
    Wyciągamy z piekarnika polewamy resztą sosu i zostawiamy chwilę do lekkiego przestudzenia (wtedy lepiej się kroi)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 listopada Bardzo fajny pomysł dla wszystkich nie lubiących zabawy w zawijanie ;)
Pycha :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń