Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami

Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 882

Dodano:

Odsłon: 225

Jestem wielką fanką kaszy gryczanej, a w połączeniu z zapiekanką tworzy super danie.

Składniki

  • 140 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • parę pieczarek
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g mięsa mielonego
  • przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól)
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną gotujemy i studzimy.

  2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę.

  3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Mozzarella, jeśli w kulce ścieramy na wiórki na tarce.

  4. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki, pamiętając, aby cukinie pierw odcisnąć z wody. Mieszamy z przyprawami i przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego dobrze dociskając. Pieczemy 40-50 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń