Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 168
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 75
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 168
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 152
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 75
Składniki
Świeży kalafior oczyść starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko, osącz na si cie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, ugotuj go bez rozmrażania.
Cukinię sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki, pokrój w plasterki. W ten sam sposób pokrój kiełbasę.
Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż na jasny kolor. Na koniec do zasmażki wlej mleko, wymieszaj.
Powstały sos beszamelowy dopraw do smaku solą i białym pieprzem, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, ok. 15 min. Do posmarowanej olejem formy włóż warzywa i kiełbasę. Zalej przygotowanym sosem, posyp bułką tartą, piórkami pora i ziołami. Zapiekaj 25 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety