Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa z brokułem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Czas ok. 45 min; porcja – 100 kcal, cena 2,10 zł.
Połówkę główki kalafiora oczyść starannie pod bieżącą wodą, a potem podziel na różyczki. Obrane marchewki opłucz, pokrój w ukośne grubsze plasterki. Warzywa wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty. Dodaj oczyszczony i podzielony na różyczki brokuł. Gotuj razem jeszcze 2-3 min.
Ugotowane warzywa (powinny być chrupiące) odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż warzywa. Boczek pokrój w paski, rozłóż na warzywach. Piecz w 200 st. na złoty kolor (ok. 15 min).
W miseczce wymieszaj 6 łyżek wody z octem winnym oraz solą i pieprzem do smaku. Czerwoną cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj.
Połówkę strąka chili oczyść z nasionek, poszatkuj. Posiekaj umyty i osuszony szczypiorek. Razem z cebulą i chili dodaj do sosu, wymieszaj. Upieczone warzywa rozłóż do salaterek, polej sosem.Źródło: Świat kobiety