Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka kebab gyros z ryżem

Zapiekanka kebab gyros z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9344

Dodano:

Odsłon: 1806

szybka w przygotowaniu, smaczna zapiekanka

Składniki

  • ryż 15 dag
  • pierś z kurczaka 40 dag
  • przyprawa kebab gyros 3 pełne łyżeczki
  • olej 4 łyżki
  • czerwona papryka 1 mniejsza
  • kukurydza konserwowa 1 mała puszka
  • cebula 1 duża
  • ogórki konserwowe 3 duże
  • ser żółty starty na tarce o duzych oczkach 30 dag
  • majonez 2 pełne łyżki
  • ketchup pikantny 2 pełne łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przelożyć do miski, dodać przyprawę kebab gyros i olej, wszystko dokładnie wymieszać i wstawic do lodówki na ok. 30 min. Ryż ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić. Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć do zeszklenia. Przełożyć do ryżu. Na tej samej patelni usmażyć mięso na dosyć dużym ogniu, żeby nie puściło za dużo "wody". Gotowe mięso przełożyć do ryżu i cebuli, wszystko wymieszać. Ryż z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Sos: wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Połowę sosu wyłożyc na ryż, rozsmarować. Wyłozyć 1/3 sera, rozprowadzić po całości.
    Kukurydzę odcedzić, ogórki i paprykę pokroic w kostkę. Warzywa wymieszać i przełożyć na sos. Wylozyć resztę sosu, rozsmarować. Na wierzch wyłożyć resztę sera. Naczynie przykryc pokrywką. Piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nats9511 02 grudnia 2018 Nazwa kebab gyros pochodzi zapewne z Cypru, gdzie chcac nie chcac zyja razem Turcy z Grekami... Turecki Kebab to pieczen jagnieca z rozna (jesli obrotowego to wtedy nazywa sie Döner Kebab)... Natomiast ta sama pieczen z obrotowego rozna nazywa sie w Grecji Gyros... Obie te potrawy nie maja nic z zapiekankami wspólnego...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 21 czerwca 2018 I pysznie i pięknie pokazane. Rustykalne elementy nie dają się nie zauważyć. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń