Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu bardzo lubimy dania kuchni włoskiej. Obok spaghetti neapoli lub bolonesse jest zapiekanka z wykorzystaniem tych sosów. I oczywiście sera mozarella .
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
1. Przygotowuje sos neapoli (zapraszam do mojego przepisu: Spagetti neapoli).
2. Makaron gotuję w osolonej wodzie z oliwą. 3. Po ugotowaniu makaron odcedzam i hartuję zimną wodą. 4. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą wkładam płaty makaronu lasagne na dno i boki. 5. Wkładam warstwę sosu neapoli. 6. Posypuję tartą mozarellą.
7. Układam kolejną warstwę makaronu, sosu i sera. I kolejną. 8. Na wierzch (ostatnia warstwa) kładę makaron i posypuję serem.
9. Zapiekam ok. 20-30 min. na teromoobiegu (ok. 170 st.C). Czas zapiekania jest uzależniony od tego czy chcemy ser tylko stopić czy go przyrumienić. 10. Kroję na porcje (kwadraty). Podaję na talerze.