Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka łososiowa na zimno"
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 520
Polecam.
Odsłon: 108
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 22
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 520
Składniki
Ryż ugotuj na miękko w osolonym wrzątku (może się lekko rozgotować).
W małym rondelku rozpuść 2 łyżki naturalnego masła i wsyp przesianą przez sito mąkę pszenną. Po chwili smażenia wlej cienkim strumieniem zimne mleko i cały czas mieszając, dosyp odrobinę soli oraz pieprzu. Gdy sos zgęstnieje, połącz go z ryżem.
Ser żółty zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Plastry wędzonego łososia posiekaj lub zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do ryżowego kleiku i dobrze wymieszaj.
Foremki wielkości talerzyka deserowego wysmaruj tłuszczem (może być masło lub oliwa) i nałóż przygotowaną masę.
Na wierzchu zapiekanek rozłóż plastry pomidora i mozzarelli. Posyp całość pokruszonym w dłoniach tymiankiem.
Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 15 minut. Podawaj na zimno.Źródło: Kurier TV