Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

Autor: wiola1100

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4200

Dodano: 30.11.2010

Odsłon: 22079

szybko i smacznie

Składniki

  • makaron świderki, paczka
  • kiszona kapusta, pół kilograma
  • Boczek wędzony, 25 dag.
  • suszone grzybki, 2-3 sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • kostka rosołowa, 1 sztuka
  • pieprz,kminek, do smaku
  • żółty ser, 25 dag.
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować ,boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko,następnie dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją razem z boczkiem na końcu dodać pokrojoną kapustę,pół łyżeczki kminku,pieprz i zalać to wszystko szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej,dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zmięknie(ok. 15 minut) Następnie wszystko wsypać do ugotowanego i odcedzonego makaronu,dobrze wymieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem ,górę posypać startym żółtym serem,zapiekać pod przykryciem ok 30 minut.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 01 lutego 2012 Zapiekamy 30 minut w temperaturze ... 180 stopni czy wyższej ?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aramona 18 lipca 2011 A dzisiaj na obiad była u mnie właśnie Twoja zapiekanka, Wiolu. Wyśmienita!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 grudnia 2010 U Ciebie jak zwykle smacznie. Podoba mi się przepis i na pewno go wypróbuję.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 grudnia 2010 Kurka domowa prepraszam ale zupełnie przeoczyłam te grzybki oczywiście masz rację najpierw je trochę namoczyłam w niewielkiej ilości wody a póżniej pokrojone ddałam razem z kapustą

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 30 listopada 2010 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - z kapustą kiszoną jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł, mam tylko pytanie - te grzybki to kiedy dodajesz? Bo ja bym je chyba wcześniej namoczyła, pokroiła i dodała do kapusty razem z przyprawami i bulionem. Wodę z namaczania tych grzybków też można wykorzystać, zastępując nią część bulionu.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń