Dania główne Przepis na:
Zapiekanka makaronowa z kiszoną kapustą

Składniki
- makaron świderki, paczka
- kiszona kapusta, pół kilograma
- Boczek wędzony, 25 dag.
- suszone grzybki, 2-3 sztuki
- cebula, 2 sztuki
- kostka rosołowa, 1 sztuka
- pieprz,kminek, do smaku
- żółty ser, 25 dag.
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Makaron ugotować ,boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko,następnie dodać pokrojoną cebulę i zeszklić ją razem z boczkiem na końcu dodać pokrojoną kapustę,pół łyżeczki kminku,pieprz i zalać to wszystko szklanką gorącej wody z dodatkiem kostki rosołowej,dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zmięknie(ok. 15 minut) Następnie wszystko wsypać do ugotowanego i odcedzonego makaronu,dobrze wymieszać i wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem ,górę posypać startym żółtym serem,zapiekać pod przykryciem ok 30 minut.Życzę smacznego.
Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 01 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Zapiekamy 30 minut w temperaturze ... 180 stopni czy wyższej ?5 Kto głosował? | Odpowiedz

aramona 18 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
A dzisiaj na obiad była u mnie właśnie Twoja zapiekanka, Wiolu. Wyśmienita!8 Kto głosował? | Odpowiedz

Maggie87 06 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Super przepis !8 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 01 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
U Ciebie jak zwykle smacznie. Podoba mi się przepis i na pewno go wypróbuję.8 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 01 grudnia 2010Zgłoś do usunięcia
Kurka domowa prepraszam ale zupełnie przeoczyłam te grzybki oczywiście masz rację najpierw je trochę namoczyłam w niewielkiej ilości wody a póżniej pokrojone ddałam razem z kapustą8 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 30 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki - z kapustą kiszoną jeszcze nie próbowałam. Ciekawy pomysł, mam tylko pytanie - te grzybki to kiedy dodajesz? Bo ja bym je chyba wcześniej namoczyła, pokroiła i dodała do kapusty razem z przyprawami i bulionem. Wodę z namaczania tych grzybków też można wykorzystać, zastępując nią część bulionu.8 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 30 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
fajny pomysł na zimowe obiadki8 Kto głosował? | Odpowiedz