Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwonym sosem

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwonym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 232

Dodano:

Odsłon: 17343

Danie dość szybkie, syte,rodzinka się u mnie zajada.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu - all dente.

  2. Na suchej patelni teflonowej przesmażyć zmieloną łopatkę wieprzową z przyprawami. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku i cebulę bardzo drobno pokrojoną.

  3. Zabieramy się za sos: Na łyżce oliwy z oliwek zrumienić ząbek czosnku a następnie dodać koncentrat pomidorowy i krótko przesmażyć. Wlać passatę i ok 2 szklanki wody. Przyprawić przyprawami tzn. bazylia, kapary, oliwki, oregano itd. Można dodać gałązkę lubczyku, natkę pietruszki i selera - pod koniec gotowania wszystkie zieleniny wyciągnąć z sosu. Gotować ok 1 h na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło.

  4. Do dość duzego naczynia żaroodpornego wlewamy nalewkę sosu, układamy warstwę makarony, na to mięso, trochę sera zółtego, smarujemy ponownie sosem. Czynność powtarzać do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu zapiekanki powinien być makaron i ser żółty. Całość polać pozostałym sosem.

  5. Piec ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pierwsze 25 min pod przykryciem, potem ściągnąć pokrwę aby zapiekanka się ładnie przyrumieniła.

  6. Najlepiej wyciągnąć zapiekankę z piekarnika jakieś 10 - 15 min przed podaniem - ładnie nam się wtedy zetnie.

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 27 lutego 2013 Taaa i co by tu napisać :-))) Może tak od serca fajny przepis wypróbuję tą zapiekankę na pewno:-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vanada 13 listopada 2012 Owszem, można dodać zwykły przecier domowej roboty:) Ja łaczę i passatę i przecier - wtedy wychodzi jeszcze lepszy sosik. Pozdrawiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Garndzilla 20 września 2012 A nie lepiej napisać, że zamiast tej całej Passaty pomidorowej można dodać zwykły domowy przecier pomidorowy? :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wisienka1986 19 lipca 2012 Mój chłopak uwielbia tą zapiekankę! Z wierzchu jest super chrupiąca, pyyychotka:) Tylko następnym razem zmienię mięsko na jakieś inne. Z mielonym powinna być jeszcze lepsza:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń