Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 667

Dodano:

Odsłon: 21668

Zapiekanka smakuje zawsze i każdemu:))

Składniki

  • Makaron (świderki) lub inny, ok. 3/4 paczki
  • mięso mielone, 0,5 kg
  • 1.5 szklanki mleka, lub mleka i śmietany
  • ser zółty, do posypania
  • masło, 3 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • przyprawa do mięsa mielonego, 1 saszetka
  • olej (oliwa) do smażenia, 1-2 łyżki
  • cebula, 1 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron podgotować w osolonej wodzie, tak aby był al dente. Mięso mielone podsmażyć na oleju (względnie oliwie) po chwili dodać posiekaną drobno cebulę i przyprawę do mięsa mielonego i podsmażać 2-3 minutki.

  2. Formę do pieczenia posmarować łyżką masła, przełożyć makaron, następnie mięso podsmażone z cebulą. Włączyć piekarnik, żeby zdążył się rozgrzać

  3. Z mleka, mąki i pozostałego masła zrobić sos beszamelowy. Przygotowany sos wlać do formy ze składnikami, na wierzch wystarczy ułożyć ser żółty (w plastrach lub starty-jak kto woli). Zapiekać do momentu, aż ser się stopi (ok. 20-30 min. w zależności od możliwości piekarnika). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 lutego 2012 Pychota - moje klimaty - dla makaronożerców - rarytas dla podniebienia

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń