Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułami

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 610

Dodano: 10.07.2012

Odsłon: 16831

Danie polecam na gorąco i na zimno. Nie jest pracochłonne, ale bardzo smaczne:)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu na "al dente". Na patelni podsmażamy na łyżce oleju pokrojone w drobną kostkę cebule, marchewkę i seler. Dodajemy mięso mielone i pomidory. Gotujemy chwilkę na małym ogniu. Na koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę oregano (można też dać szczyptę cukru do smaku).

  2. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Różyczki brokułu blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 minut (jeśli lubimy bardziej miękkie można blanszować dłużej). Przelewamy zimną wodą. Robimy sos beszamelowy z masła, mąki i mleka. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  3. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Połowę makaronu układamy na dnie naczynia, następnie mięso z sosem, resztę makaronu i na koniec brokuł. Polewamy wszystko beszamelem i posypujemy startym żółtym serem (najlepiej typu gruyere, miękki, ciągnący się).

  4. Zapiekankę pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku około 20 - 30 minut. Można zmniejszyć temperaturę i piec dłużej w przypadku, gdy chcemy podać zapiekankę z opóźnieniem na ciepło. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lilaniki 12 lipca 2012 Witaj. Sos beszamelowy jest prosty. Do małego garnka wkładasz masło i powoli rozpuszczasz. Dosypujesz mąkę powoli i cały czas mieszasz do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewasz mleko partiami, ciągle mieszając. I wlewasz mleka tyle, ile zabierze sos (sos gęstnieje, odstawiasz mleko). Sos powinien mieć konsystencję śmietany - dość gęsty. Odstawiasz go na bok i przyprawiasz solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie za dużo, tylko do smaku). Polewasz danie ciepłym sosem. Pozdrawiam. Życzę smacznego:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

giulia 12 lipca 2012 czesc. Pyszny przepis ale ja naprawde nie wiem jak sie robi sos beszamelowy, maka, maslo i mleko razem zmieszac i zagotowac ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń