Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1033

Dodano:

Odsłon: 799

Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub sycącą kolację polecam pyszną zapiekankę. Możesz do niej wykorzystać ugotowany wcześniej makaron oraz wszystko to co znajdziesz w lodówce.

Składniki

  • makaron /kolanka, kokardki lub podobny/ 50 dag
  • mięso mielone 50 dag
  • papryka czerwona 2 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • seler naciowy 2 łodygi
  • pieczarki 40 dag
  • pomidory 0,5 kg
  • cebula 1 szt
  • ser żółty 20 dag
  • keczup 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona ostra do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu /polecam masło/, wrzucamy posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Podsmażamy na średnim ogniu ok. 10 min.
    Następnie do pieczarek dodajemy mięso mielone i smażymy do czasu aż straci ono krwisty kolor.
    Papryki, seler naciowy i pomidory /można obrać ze skórki ale niekoniecznie/ kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa mielonego.
    Podsmażamy ok. 8-10 min. Dodajemy keczup i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
    Odstawiamy na 15. min. Żółty ser ścieramy na tarce i połowę dodajemy do mięsa mielonego . Dodajemy również makaron, wszystko razem mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy resztą startego żółtego sera.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy pod przykryciem ok. 25-30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń