Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym w sosie beszamelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3107

Dodano:

Odsłon: 5463

Sycąca i pyszna

Składniki

  • opakowanie makaronu rurki
  • pół kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • sól, pieprz
  • sos beszamelowy : 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć wraz z mięsem na oleju.
    Przyprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać przecier, wymieszać wszystko razem.
    Przygotować sos beszamelowy: Do rondelka włożyć masło i powoli rozpuszczać na małym ogniu. Rozsypać mąkę na płynne masło i mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą. Gdy utworzy się jednolita masa, wlać część mleka. Cały czas podgrzewać na małym ogniu i mieszać energicznie. Powoli dolewać mleko i mieszać. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
    Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać.
    Ser żółty zetrzeć na tarce.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem, wyłożyć część makaronu, na to mięso, znów makaron, pozostałą część mięsa, posypać serem żółtym i wstawić do piekarnika. Piec ok. pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń