Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna sycąca zapiekanka, z delikatnym sosem śmietankowym
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 370
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 424
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 370
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 95
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 23
Polecam.
Odsłon: 424
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Kroimy boczek w paseczki, wrzucamy na nierozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu). Po kolei do niego dodajemy : posiekaną w drobną kosteczkę cebulę, pieczarki, paprykę.
Do miseczki wlewamy śmietankę , dodajemy 2 jajka, mieszamy. dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz ostrą paprykę. Pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (góra, dół, termoobieg). Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek, cebulę, pieczarki, paprykę z patelni, i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy w kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy ser żółty. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut. Smacznego :)