Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka meksykańska z kurczakiem

Zapiekanka meksykańska z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 910

Dodano:

Odsłon: 2890

Nieco pikantna zapiekanka z kurczakiem i żółtym serem. Dobra na obiad jak i na kolację. Prosta w przygotowaniu

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • ok. 8 pszennych tortilli
  • 200 g żółtego sera
  • (opcjonalne) kawałki ostrej paryczki (mogą być marynowane)
  • 1 średnia cebula
  • ok. 2 szklanki pikantnego sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 1 puszka pomidorów (mogą być pieczone)
  • 2 łyżeczki przyprawy TACO
  • świeżo posiekana natka pietruszki
  • odrobina kwaśnej śmietany do podania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy pomidory z puszki, dodajemy czosnek, i cebulę pokrojoną w kostkę, a także 2 łyżeczki przyprawy TACO.

  2. Kurczaka pieczemy w sosie ok. 2 godziny w temperaturze 180 C. Kiedy kurczak jest upieczony rozrywamy mięso na kawałki za pomocą dwóch widelców. Dodajemy kawałki marynowanej papryczki i mieszamy z mięsem.

  3. Następnie na dnie żaroodpornego naczynia wlewamy pół szklanki sosu pomiorowego. Na każdej tortilli układamy porcję mięsa z kurczaka, smarujemy odrobiną sosu pomidorowego i zawijamy w rulonik.

  4. Wszystkie tak przygotowane tortille układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem.

  5. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy ok. 20 minut, lub do chwili, aż ser się stopi.

  6. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i dekorujemy kleksem ze śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń