Dania główne Przepis na:
Zapiekanka mięsna z wędzonym serem

Składniki
- udziec z indyka, 0,5 kg
- grzyby leśne mrożone (ewentualnie pieczarki), 200 g
- cebula, 1 szt.
- czosnek, 3 ząbki
- ziemniaki, ok. 4 szt.
- ser żółty wędzony, 6 – 8 plastrów
- szczypiorek, 2 pęczki
- sól
- pieprz
- majeranek
- vegeta
- słodka mielona papryka
- tłuszcz, do smażenia oraz do posmarowania naczynia
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Grzyby rozmrozić, podsmażyć wraz z pokrojoną cebulą do miękkości. Mięso, czosnek, usmażone grzyby z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać przyprawy do smaku (według uznania). Ziemniaki obrać, pokroić w talarki (grubości ok. 0,5 cm), szczypior posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, następnie układać warstwami: ziemniaki, szczypiorek, mięso, ser (powinny być 3 warstwy). Piec ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Komentarze do przepisu (0)