Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsno-warzywna (jesienna)

Zapiekanka mięsno-warzywna (jesienna)

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 633

Dodano: 31.08.2010

Odsłon: 11419

Przepyszna zapiekanka zarówno dla dorosłych jak i tych mniejszych smakoszy... przypomina smaki dzieciństwa:)

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry grubości około 4 mm, obgotowujemy (prawie do miękkości). odstawiamy do wystygnięcia. Kotlety mielone dzielimy na kawałki (jak się uda to kroimy w plastry). Pomidora trzeba sparzyć, pokroić w plastry. Kalafior gotujemy w osolonej wodzie z łyżką cukru.

  2. Następnie w żaroodpornym naczyniu (lub na blasze wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwami: plastry ziemniaków, kawałki kotletów mielonych, pomidorki pokrojone, kalafior.Ścieramy żółty ser na tarce. Rozgrzewamy piekarnik.

  3. Całość posypujemy żółtym serem (można ser pokroić w plastry i poukładać je za zapiekance). POMYSŁ NA.. mieszamy z 200 ml wody i ze śmietaną. Polewamy zapiekankę i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika.

  4. Zapiekankę pieczemy około 30 minut. Podajemy na gorąco jako danie główne lub na kolację.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lilaniki 22 grudnia 2010 Różyczki kalafiora :) Są najlepsze:) Oczywiście.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz0401 03 września 2010 mmmmm brzmi smakowicie, wrzucam do ulubionych:) P.S.czy ten kalafior to cały, czy tylko białą część?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 31 sierpnia 2010 Jest pyszne! Mój mąż zażyczył sobie trzy dokładki :)) Polecam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilaniki 31 sierpnia 2010 Jest pyszne! Mój mąż trzy dokładki sobie zażyczył :))

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń