Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana.

Zapiekanka Mięsno-Ziemniaczana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 256 Ocena: 3132

Dodano:

Odsłon: 4260

Pomysł na szybki obiad,to danie poprawi Wam humor,sycąca zapiekanka :-)

Składniki

  • Warstwa Mięsna:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy
  • olej do smażenia
  • Warstwa Ziemniaczana:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatkowo:
  • ulubiony ser w plastrach lub w kostce do potarcia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,odlewamy wrzucamy masło,wlewamy mleko i ugniatamy na puree,doprawiamy w razie konieczności solą i pieprzem.
    Mięso mielone przyprawiamy w miseczce wedle uznania ulubionymi przyprawami,cebulkę pokrojoną w kosteczkę,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na tarce na grubych oczkach podsmażamy na patelni z odrobiną oleju,

  2. nie smażymy zbyt długo,żeby marchewka się nie rozpadła,następnie wrzucamy mięso mielone,podlewamy wrzącą wodą nie za dużo,ok.pół szklanki,wrzucamy przecier pomidorowy i smażymy cały czas mieszając ok.10 min.
    Do mięsa wrzucamy odcedzony groszek i kukurydzę,całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem,na warstwę mięsną wykładamy ser w plasterkach,

  3. połowę puree ziemniaczanego,znowu ser w plasterkach

  4. i na koniec purre ziemniaczane,uklepujemy górę łyżką,wyrównujemy i robimy ślaczek widelcem na górze.

  5. Na wierzchu układamy kilka cienkich pasków masła i wstawiamy do piekarnika na 20 min.

  6. pieczemy w temp.200 C do zarumienienia wierzchu.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń