Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana zapiekana w boczku

Zapiekanka mięsno -  ziemniaczana zapiekana w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 503 Ocena: 15099

Dodano:

Odsłon: 6065

Pyszna, prosta, szybka i efektowna zapiekanka z mięsa mielonego, w którym ukryte jest ziemniaczane puree, a całość zawinięta jest w chrupiące plastry boczku.

Składniki

  • puree zrobione z 3 dużych ziemniaków
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • 220 g cienkich, długich plastrów boczku
  • 10 dag sera żółtego goudy
  • masło do wysmarowania naczynia
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne okrągłe smarujemy masłem, na środek naczynia dajemy odwrócona do góry dnem kokilkę, którą również smarujemy. Na tak przygotowanym naczyniu układamy plastry boczku, tak jak na zdjęciu.

  2. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, kaszę mannę, natkę pietruszki, sól i pieprz, Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. 1/3 tak przygotowanego mięsa wykładamy na dno naczynia wyłożonego boczkiem.

  4. Na mięso nakładamy puree ziemniaczane.

  5. Do ziemniaków wciskamy kawałki sera.

  6. Na to nakładamy resztę mięsa.

  7. Całość przykrywamy wystającym boczkiem.

  8. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 185'C przez 40 minut.

  9. Zapiekankę podajemy zaraz po upieczeniu z ulubioną sałatką. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

  12. ;-d

  13. XD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń