Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka na sposób boloński z mozzarellą

Zapiekanka na sposób boloński z mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka na sposób boloński z mozzarellą"

Składniki

  • 30 dag grubego makaronu (np. penne)
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 15 dag porów
  • 3 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek bazylii
  • tłuszcz do posmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 8 minut. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewkę obierz, pory oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami.

  2. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili, resztę warzyw oraz mielone mięso. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem.

  3. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Bazylię umyj, osusz, trochę zostaw, resztę posiekaj i dodaj do mięsa z warzywami. Mięsną masę wymieszaj z makaronem.

  4. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż ser pokrojony w plasterki. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Udekoruj odłożoną bazylią.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń