Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka na sposób meksykański

Zapiekanka na sposób meksykański

Autor: Pobitegarybarbary

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 1009

Dodano: 14.07.2017

Odsłon: 5787

Pyszna i sycąca. Idealna na obiad lub na ciepłą kolację.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz ze skórki i pokrój w plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek zeszklij na tłuszczu. Dodaj mięso. Gdy przestanie być surowe wlej bulion. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i rozdrobnione pomidory. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj chilli i słodką paprykę. Duś przez ok 30 minut. Dołóż odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę. Duś jeszcze przez kwadrans. Dno naczynia wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ziemniaki. Zawartość patelni wyłóż na ziemniaki. Zapiekankę posyp pokruszonymi chipsami. Składniki sosu wymieszaj i dopraw. Polej wierzch dania. Posyp serem. Piecz w 180 stopniach C do czasu aż ser się roztopi. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń