Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka na szybko

Zapiekanka na szybko

Autor: lilaniki

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 610

Dodano: 21.03.2012

Odsłon: 21116

Szybka zapiekanka dla zapracowanych. Łatwa w przygotowaniu ze składników, które zazwyczaj każdy ma w lodówce.

Składniki

  • ziemniaki, 3 szt.
  • kiełbasa, 20 dag
  • parówka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • serek topiony (trójkąt), 2 szt.
  • przyprawy sól, pieprz, jakie kto lubi, do smaku
  • tłuszcz do smażenia (olej lub inny), 1-2 łyżki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki nieobrane ze skórki płuczemy w wodzie i podgotowujemy kilka minut (można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia). Kiełbasę i parówki kroimy, cebulę obieramy i kroimy w krążki.

  2. Na tłuszczu podsmażamy pokrojone wędliny z cebulką. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki - wędliny z cebulką - ziemniaki - wędliny.

  3. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą, pieprzem. Do jaj dodajemy serki topione (alternatywnie może być żółty ser starty uprzednio na tarce). Mieszamy delikatnie jajka z serkami i wlewamy do zapiekanki.

  4. Naczynie kładziemy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach (czas zapiekania zależny od piekarnika). Jeśli ziemniaki się zrumienią, a masa jajeczna zetnie możemy podawać tak przygotowane danie najlepiej na gorąco. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 02 kwietnia 2012 Szybka i smaczna i o to chodzi w dzisiejszych czasach - najważniejsze ,że własnej roboty i bez chemi i ulepszaczy.
Pozdrawiam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń