Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka narodowa

Zapiekanka narodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1492

Dodano:

Odsłon: 4641

Szybka i smaczna przekąska w sam raz na wieczór przed TV. :)

Składniki

  • bagietki, 2
  • cebula, 1
  • pieczarki, 40 dag
  • oliwa, 2 łyżki
  • masło (do posmarowania bagietek), troszkę
  • ketchup, według upodobania
  • Sos czosnkowy, według upodobania
  • ser żółty (najlepiej Gouda), kilka plastrów
  • przyprawy - sól, pieprz, szczypta
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kroimy cebulkę na małą kosteczkę, następnie smażymy na złoty kolor na oliwie. Do zrumienionej cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki - pieczarki. Gdy się usmażą ( woda odparuje z grzybów) - przyprawiamy solą i pieprzem.

  2. Bagietki kroimy na pół, smarujemy cienko masłem, a następnie dodajemy na nie przygotowany wcześniej farsz pieczarkowy. Kolejnym krokiem jest ułożenie na bułkach plastrów sera.

  3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści, a bagietki będą chrupiące - czyli około 8 min. w temp. 180 stopni.

  4. Po wyjęciu - jedną połowę bagietki smarujemy ketchupem, a drugą sosem czosnkowym i gotowe. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń