Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Autor: smaker

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 681

Dodano: 07.12.2016

Odsłon: 5453

Idealna zapiekanka na chłodne dni, rozgrzewająca i sycąca.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 g mrożonego groszku
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • oregano, sól, pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 40 g masła
  • 125 ml mleka
  • ser żółty (np.: cheddar)
  • 150 g pieczarek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować ziemniaki.

  2. Cebulę i marchewkę posiekać w kostkę, czosnek pokroić w plasterki

  3. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Dodać zmielone mięso smażyć aż przestanie być różowe, następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: oregano, sól, pieprz oraz sos Worcestershire i liść laurowy, wymieszać i smażyć całość kolejne 5 minut.

  5. Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, dodać groszek i bulion, dusić całość aż część płynu odparuje, około 3-4 minuty.

  6. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do zapiekania.

  7. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, sól, pieprz i śmietankę, zmiksować na gładkie puree.

  8. Puree rozłożyć na wierzchu zapiekanki, posypać startym żółtym serem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

  9. Zapiekać około 30 minut aż wierzch zapiekanki nabierze złotego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń