Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka pasterska wg Ewy

Przepis dnia 2017-04-25
zapiekanka pasterska wg Ewy

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7709

Dodano:

Odsłon: 17051

Moja wersja tej popularnej na Wyspach zapiekanki, uprościłam ją tak, by każdy mógł przygotować z łatwo dostępnych i tanich składników. Jest przepyszna i sycąca, gorąco polecam :)

Składniki

  • masa ziemniaczana: 800 gramów ziemniaków
  • 3 łyżki masła, sól, przyprawa do ziemniaków
  • mięsny farsz: 1 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
  • 4 średnie marchewki, 1 większa cebula
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • 3 ząbki czosnku, sól, czarny pieprz
  • dodatkowo: 150 gramów sera żółtego (miałam edamski)
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso przesmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i pokrojoną w małą kostkę marchewką.
    Następnie zalać 1 szklanką wody, dodać sól i pieprz, gotować bez przykrycia na małym ogniu, mieszając do odparowania sosu.
    Jeśli zdecydujemy się na dodanie pomidorów w puszce, wody nie dolewamy, mięso dusi się w soku pomidorowym do odparowania.
    Potem dodajemy koncentrat, zagotowujemy mieszając.
    Na końcu dodajemy osączony z zalewy groszek, mieszamy, doprawiamy finalnie, zestawiamy z ognia.
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy.
    Do gorących ziemniaków dodajemy masło, gnieciemy porządnie na pure, potem przyprawę, dokładnie mieszamy.

  2. Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na dno wykładamy masę mięsną.
    Na mięso ścieramy na dużych oczkach ser.

    Na ser wykładamy ziemniaki z masłem, możemy użyć szprycy cukierniczej lub po prostu wyłożyć je i wygładzić powierzchnię.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 - 30 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    P.S. Jeśli zdecydujemy się na wyłożenie ziemniaków w formie jednolitej warstwy, możemy do nich dodać 2 - 3 łyżki mleka, masa zrobi się rzadsza i będzie łatwiejsza do uformowania.
    W wersji de luxe możemy na wierzch zapiekanki wyłożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 25 kwietnia 2017 Dlaczego nie jest zdziwiony ?
Ale niby dlaczego miałbym, przecież autorka to gwarancja jakości, smaku, a o zdjęciu nie wspomnę.
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 25 kwietnia 2017 uwielbiam tą zapiekankę :-) rzeczywiście jest pyszna i sycąca. Zamiast groszku dodaję seler naciowy pokrojony w kostkę ale nastepnym razem wypróbuję z groszkiem mniam ... buziaki :-) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 24 kwietnia 2017 WOW! Wiesz, przez fona mówiłaś że pyszna, ale nie powiedziałaś że taka piękna <3 Mega <3 Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiolek 24 kwietnia 2017 Uwielbiam! Mam jeszcze brown sauce przywieziony z UK i dodaję do mięsa - pycha!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń