Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree

Przepis dnia 2018-07-21
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2464

Dodano:

Odsłon: 5149

Ta sycąca zapiekanka przywędrowała do nas z Wysp Brytyjskich,trochę ją przekombinowałam,a właściwie zrobiłam z tego co lodówka miała;-)W oryginale mamy mieloną jagnięcinę,ale spokojnie można ją zastąpić innym mięsem,u mnie doskonale sprawdziło się mięso mielone z drobiu.

Składniki

  • Warstwa Mięsna:
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe)
  • ok. 200 g pieczarek
  • puszka fasolki czerwonej
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchewka starta na tarce o dużych oczkach
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok. 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • ulubione przyprawy
  • sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (do smaku)
  • Aarstwa Puree:
  • 1 kg ziemniaków
  • 85 g parmezanu
  • 80 ml śmietany
  • 2 czubate łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Usmażyć mięso na małej ilości oleju, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć posiekaną cebulkę,pieczarki,marchewkę,pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz mięso,dokładnie wymieszać,dodać przecier pomidorowy,oraz pomidory z puszki,bez soku,w oryginale podlewamy winem,ja zalałam bulionem,doprawiłam do smaku i gotowałam na małym ogniu 10-15 min,aż całość zgęstnieje.

  2. Do naczynia żaroodpornego wrzucić zawartość patelni, fasolkę czerwoną(możecie dać kukurydzę,groszek,co kto lubi)wszystko wymieszać,wyrównać,na mięso wyłożyć puree ziemniaczane.

  3. Można normalnie łyzką i wyrównać,ja użyłam rękawa silikonowego z tylką o dużym rozmiarze,posypać parmezanem i wrzucić do piekarnika nagrzanego,do 200 stopni i piec ok 40 min.do zarumienienia wierzchniej warstwy .

  4. Zdjęcia nie są rewelacyjne,ale zapiekanka jest naprawdę smaczna i syta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń