Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka pasticcio"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
na 4-6 porcji
tłuszcz do formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Makaron włożyć do wrzącej, posolonej wody. Gdy woda znów zawrze, zmniejszyć płomień, gotować ok. 8 minut. Odcedzić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mięso. Dołożyć cebulę, czosnek, suszone oregano i koncentrat pomidorowy. Krótko razem smażyć na dużym płomieniu. Dodać cynamon i pomidory z puszki wraz z zalewą. Wymieszać, dusić na małym płomieniu ok. 12 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Jajka wbić do miseczki. Wsypać po sporej szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Roztrzepać widelcem. Starty ser gouda i parmezan wymieszać. 2/3 mieszanki serowej dodać do makaronu. Wlać przyprawione jajka i dobrze wymieszać.
Formę żaroodporną natłuścić. Na spód wyłożyć połowę makaronu. Rozsmarować mięsną masę. Przykryć resztą makaronu. Wierzch posypać pozostałym startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Gotową zapiekankę udekorować gałązkami oregano.Źródło: Życie na gorąco