Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka/pasztet z kabaczka i pieczarek

Zapiekanka/pasztet z kabaczka i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 1290

Dodano:

Odsłon: 185

Propozycja dla jarosza lub dla mięsożercy - jako dodatek do mięsa. Może być podawany jako dodatek do obiadu np. z sosem grzybowym lub jako warzywny pasztet do kanapek. Z podanych porcji wychodzi zapiekanka w naczyniu żaroodpornym okrągłym o średnicy ok. 22 cm - czyli w sam raz na pierwszy raz do wypróbowania:)

Składniki

  • kabaczek 75 dag
  • marchew 1 szt duża
  • pieczarki 40 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • bułka tarta 1 szklanka
  • jajka 2 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • tłuszcz do smażenia i formy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanym na patelni tłuszczu /polecam masło/. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
    Kabaczek obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy część z nasionami - pozostałego /"czystego"/ miąższu powinno być 75 dag. Marchew, czosnek i cebule obieramy. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy kabaczka i marchew a na małych oczkach ścieramy cebulę. Czosnek drobno siekamy.

  2. Do warzyw dodajemy podsmażone i wystudzone pieczarki, bułkę tartą, wbijamy jajka i doprawiamy do smaku.

  3. Wszystko dokładnie mieszamy, wyrabiamy i odstawiamy na 15 min.
    Po dodaniu bułki tartej może się wydawać, że masa jest zbyt sucha ale spokojnie: warzywa puszczą sok i będzie ok.

  4. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i napełniamy przygotowaną masą warzywną. Wierzch również oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60-70 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń