Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

Zapiekanka pomidorowo-cukiniowa

Autor: kathleen

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 74

Dodano: 27.08.2011

Odsłon: 12552

Makaron zapiekany z sosem serowym, pomidorami i cukinią. Proste i smaczne.

Składniki

  • makaron typu kokardki, świderki lub rurki, ok. 1/4 kg
  • pomidory, 3 sztuki
  • mała cukinia, 1/2 sztuki
  • masło, 2 łyżki + odpowiednia ilość do wysmarowania formy
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • olej, odrobina do podsmażenia kawałków cukinii
  • drobno posiekana cebula, 1 łyżka
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • mleko, 5/6 szklanki
  • śmietanka, 150 ml
  • starty grubo ser żółty typu gouda lub edamski, 40 - 80 dag, wg upodobania
  • sól, pieprz, wg uznania
  • posiekany szczypiorek lub pietruszka, 3 - 5 łyżek, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Obraną cukinię pokroić na plastry, usunąć pestki i obsmażyć na oleju. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plastry.

  2. Rozgrzać oliwę w rondelku, dodać cebulę i smażyć ją przez ok. 2-3 minuty do zeszklenia. Stopniowo dodawać mleko mieszając sos aż do zgęstnienia. Dodać śmietankę i zagotować sos. Po zestawieniu rondelka dodać przynajmniej 20 dag sera,mieszać do rozpuszczenia. Dodać sól i pieprz do smaku.

  3. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć równomiernie połowę makaronu, polać połową sosu serowego, ułożyć połowę plastrów cukinii i 1 i 1/2 pomidora. Przed wyłożeniem plastrów można dodatkowo posypać na sos starty ser. Ponownie nałożyć makaron, polać resztą sosu (ewentualnie posypać serem) i znów wyłożyć pozostałe plastry cukinii i pomidora.

  4. Zapiekać min. 30 minut. Posypać wierzch pozostałością startego sera i piec jeszcze ok. 10-15 min. Po wyjęciu posypać posiekaną zieleniną.

  5. Przepis, niezmodyfikowany i bez cukinii, pochodzi z książeczki "Kuchnia bez mięsa". Ja lubię też przyrządzać tą zapiekankę z samymi pomidorami i większą ilością sosu ale bez cebuli, tylko jest wtedy bardziej "rozklapaćkana".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń