Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka "Gołąbek"

Przepis dnia 2016-04-16
Zapiekanka Gołąbek

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 4539

Dodano:

Odsłon: 8386

Uproszczona i szybsza wersja klasycznych gołąbków, ale równie smaczna

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Ryż 2 torebki
  • Jajko 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Bulion 1 szklanka
  • Kapusta 0,5 główki (ok. 600 gram)
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.Kapustę drobno siekamy, sparzamy ją gorącą wodą i odcedzamy. Ryż gotujemy 5 minut krócej, niż jest to podane na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy ją. W misce mieszamy mięso mielone z ryżem, cebulą i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy ok. 1 szklanką bulionu. Na wierzch zapiekanki układamy kilka liści kapusty, aby zapiekanka nie wyschła podczas pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Zapiekankę można podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, pieczeniowym, etc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń