Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka rybna

Zapiekanka rybna

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3452

Dodano:

Odsłon: 9450

Ryba z warzywami. Idealna propozycja na piątkowy obiad. Rybka w niecodziennym wydaniu.

Składniki

  • filety z ryby 50 dag
  • ziemniaki 1 kg
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do ryb
  • mieszanka warzywna konserwowa 400 g
  • kremówka szklanka
  • żółty ser 10 dag
  • jajka 2 szt.
  • Sól morska
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • olej do smażenia.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Rybę dzielimy na mniejsze porcje, posypujemy przyprawą do ryby. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor.

  2. Warzywa odcedzamy z zalewy na sitku. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy kolejno 1/2 ziemniaków, rybę. Na wierzch kładziemy mieszankę warzywną. Przykrywamy resztą ziemniaków. Kremówkę łączymy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń