Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka ryżowo-cukiniowa

Zapiekanka ryżowo-cukiniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 2924

Dodano:

Odsłon: 472

Coś na zakończenie sezonu warzywnego:smaczna i sycąca zapiekanka ryżowa z cukinią, papryką, boczkiem i żółtym serem. Doskonała na obiad lub kolację.

Składniki

  • ryż suchy 10 dag
  • cukinia mała 2 szt
  • boczek 10 dag
  • bulion 450 ml
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • jogurt naturalny 4 łyżki
  • ser żółty 10 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
  • masło do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła /lub oliwy z oliwek/, wsypujemy przepłukany pod bieżącą wodą ryż i podsmażamy go ok. 2 min do czasu aż stanie się szklisty. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez 5 min. od czasu do czasu mieszając.

  2. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego ryż wraz z bulionem. Ważne by ryż z bulionem był na spodzie bo w czasie zapiekania będzie jeszcze "dochodził".
    Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i cukinię i podsmażamy przez ok. 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

  3. Patelnię z warzywami zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt naturalny i 3/4 startego żółtego sera. Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego na ryż - NIE MIESZAMY.

  4. Zapiekankę posypujemy resztą startego żółtego sera.

  5. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń