Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka rzymska

Zapiekanka rzymska

Autor: Kawa-z-mlekiem

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 119

Dodano: 31.05.2018

Odsłon: 2476

Proponuję dziś prostą i pyszną zapiekankę, z nieskomplikowanych składników a pełną smaków, polecam serdecznie :-)

Składniki

  • 250 g makaronu (drobne kolanka)
  • 2 puszki pomidorów
  • ok. 100 g boczku
  • 1 cebula
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • ser grana padano do starcia
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, papryka słodka, szczypta cukru
  • oliwa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.

  2. Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwierć-talarki.

  3. Smażymy boczek z odrobiną oliwy na złoto, następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę wszystko smażymy i odkładamy na bok.

  4. Pomidory przelewamy do talerza, usuwamy szypułki, skórki, niedoskonałości, siekamy, przelewamy do miseczki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo ziół, odrobinę cukru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i sos gotowy.

  5. Makaron przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy usmażony boczek z cebulką, mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach, sypiemy czerwoną papryką i polewamy oliwą.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

  6. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Może być termoobieg.

  7. I gotowe. Podaję posypane serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń