Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka śledziowa

Zapiekanka śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7246

Dodano:

Odsłon: 29443

Śledzie na ciepło? Czemu nie! Śledź z ziemniakami i porem tworzy doskonałą całość, którą dopełniają chrupiące pistacje i Camembert. Warto spróbować!

Składniki

  • opakowanie śledzi a' la Matjas (250g)
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone i obrane
  • 1 por
  • garść obranych pistacji
  • 1 Camembert
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • przyprawy: sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm.
    Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika.
    Pistacje siekamy.
    Przygotowujemy 2 małe naczynia żaroodporne. Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi.
    Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką. Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy. Danie zapiekamy w 190 stopniach około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń