Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka szpinakowa z makaronem penne

Zapiekanka szpinakowa z makaronem penne

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 197

Dodano:

Odsłon: 39419

Uwielbiam to danie, bo jest po prostu przepyszne. Chcesz się o tym przekonać|? Wypróbuj mój przepis.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak podsmażamy na maśle dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i trochę gałki muszkatołowej, tak aby nabrał wyrazistego smaku. (ostrożnie z solą, bo sos będzie słony, więc trzeba wziąć to pod uwagę)

  2. Następnie w 0,5 l gorącej wody rozpuszczamy jedną kostkę rosołową, dodajemy serek typu fromage i mieszamy trzepaczka, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy surowy makaron i mieszamy go z masą szpinakową. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem serowym i posypujemy dużą ilością startego żółtego sera. Tak przygotowane danie zapiekamy na 180 stopni ok 30-40 min, aż do wchłonięcia przez makaron całego płynu.

  3. Po wyjęciu dania z piekarnika warto odczekać kilka minut, aż całość lekko stężeje. Jeżeli nie chcemy aby danie było jarskie można dodać podsmażoną pierś z kurczaka. Zapewniam, że obie wersje są przepyszne. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 15 lutego 2013 Uwielbiam szpinak w absolutnie każdej postaci :) wypróbuje na pewno!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka118 23 lutego 2012 ja też w najbliższym czasie wypróbuję:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ankawac 18 lutego 2012 Podoba mi określenie serek typu fromage czyli serek typu ....serek ;-) . Ale przepis wypróbuję

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 18 lutego 2012 Uwielbiam szpinak i makaronowe zapiekanki:) do ulubionych

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandman2 12 lutego 2012 zapowiada się pysznie ! muszę spróbować :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń