Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekanka warzywna - wegetariańska.

Zapiekanka warzywna - wegetariańska.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17995

Dodano:

Odsłon: 7929

Zapiekanka warzywna, polecam dla osób nie jedzących mięsa. Bardzo smaczna :)

Składniki

  • ciasto na pizze
  • cukinia kawałek młodej
  • pomidor 1 szt.
  • pieczarka 1 szt.
  • ser mozzarella
  • czarne oliwki
  • sos pesto z bazylii
  • Natka pietruszki
  • oregano suszone
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto do pizzy:

    Składniki:

    20 g swieżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki ciepłego mleka

    wykonanie:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  2. Z ciasta rozwałkowujemy prostokąt do wymiaru formy do pieczenia.
    Rozwałkowane ciasto umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całą powierzchnię ciasta smarujemy sosem pesto z bazylii.

  3. Układamy pokrojone w plasterki: pomidora, czarne oliwki, cukinie i pieczarkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy oregano i drobno pokrojoną natką pietruszki.

  4. Układamy kawałki sera mozzarella po całości. Brzegi pizzy zaginamy do środka, smarujemy białkiem.

  5. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Gotowa, upieczona zapiekanka.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń