Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z rybą

Zapiekanka warzywna z rybą

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 565

Dodano: 06.04.2018

Odsłon: 226

Pożywne, smaczne obiadowe lub kolacyjne danie. Zapewniam, że warto się nad nim potrudzić.

Składniki

  • 30 dag fileta z dorsza lub miruny
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie marchewki
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 szkl. ugotowanego bobu
  • 1 mały jogurt naturalny "Danon"
  • kilka plastrów żółtego sera
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa do ryb, 1 łyżka suszonych pomidorów "Kamis"
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny oraz posypać przyprawą do ryb. Zeszklić na oleju pokrojone cebule, papryczki chilli, czosnek, paprykę.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w talarki. W naczyniu układać następujące warstwy: ziemniaki, marchewka, połowa zeszklonych warzyw, bób, kawałki ryby, marchewka, ziemniaki, reszta zeszklonych warzyw. Na warzywa w miarę równomiernie wylać jogurt. Na wierzch plasterki żółtego sera. Oczywiście kolejne warstwy należy przesypywać solą, pieprzem, papryką, a na sam wierzch suszone pomidory. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 40 minut w funkcji góra-dół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 11 kwietnia Apetyczna zapiekanka, świetny pomysł na "ukrycie" ryby,za którą niektórzy nie przepadają:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń