Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna zapiekanka jarska z warzyw i ryżu. Ale zawsze możemy dodać wędlinę czy podsmażone filety z kurczaka - będzie wówczas bardziej sycąca.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 259
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 259
Składniki
Ryz gotujemy w osolonym wrzątku. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 min i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojone papryki /najlepiej kolorowe/ i podsmażamy 2-3 min. Na koniec na patelnię dodajemy obraną, pozbawioną gniazda nasiennego cukinię i podsmażamy wszystko razem dalsze 3-4 min.
Patelnie zestawiamy z ognia, dodajemy drobno pokrojone pomidory /wraz z sokiem/, odsączony groszek i kukurydzę oraz ryż, doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego warzywa z ryżem. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 15 min - do czasu aż ser się roztopi.