Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z sosem tatarskim

Zapiekanka warzywna z sosem tatarskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 873

Uwielbiam zapiekane warzywa - w każdej konfiguracji. Bardzo dobrym dodatkiem jest sos domowy, inspirowany sosem tatarskim

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZAPIEKANKA:
    Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy.
    Warzywa kroimy:
    kalafiora i brokuła na mniejsze różyczki
    fasolkę na połówki
    marchew, kapustę i cebulę w plastry.
    Mieszamy pokrojone warzywa, fasolkę z puszki i ugotowane ziemniaki.

    Olej mieszamy z przyprawami i dodajemy do warzyw.

    Zapiekamy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Najlepiej nie przykrywać, aby warzywa ładnie się przypiekły. W połowie pieczenia można przemieszać.

  2. SOS TATARSKI:
    Pieczarki, ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Mieszamy z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki do przegryzienia na co najmniej godzię.

    Gorąca zapiekanka z zimnym sosem tatarskim jest rewelacyjna

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń