Do góry

Śniadania Przepis na:

Zapiekanka warzywno-kiełbasiana

Zapiekanka warzywno-kiełbasiana

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 10159

Dodano:

Odsłon: 121

Prosta i smaczna. Warzywa: marchew, cukinia, fasolka szparagowa, papryka zapieczone w dobrze przyprawionym chlebowym cieście.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 400 g
  • drożdże 30 g + szczypta cukru
  • mleko 160 ml
  • olej 50 ml
  • 2 żółtka
  • śmietana 18 % 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • czosnek staropolski 1 łyżeczka
  • sól, pieprz cytrynowy
  • Nadzienie: mrożone warzywa na patelnię 450 g
  • kiełbasa 250 g
  • mąka kukurydziana 1 łyżka
  • lubczyk 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w drobne cząstki. Warzywa (marchew, cukinia, fasola szparagowa,papryka) smażymy na 1 łyżce oleju, doprawiamy dołączoną przyprawą bazyliowo-tymiankową, potem warzywa zgarniamy na bok i przesmażamy kiełbasę. Całość doprawiamy, lubczykiem, mąką kukurydzianą, solą i pieprzem. Studzimy.


    Z podanych składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. 2/3 rozwałkowujemy, wykładamy dno natłuszczonej blachy, nakładamy farsz. Resztę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy wzorki i przykrywamy farsz. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170-180 C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń