Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 481

Dodano:

Odsłon: 2427

Tani i latwy pomysl na obiad

Składniki

  • 500gr mieso mielone
  • 0.5 szklanki mrozonego zielonego groszku
  • 2 srednie marchewki
  • 1 kg ziemniakow
  • 1 cebula
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka przeciery pomidorowego
  • 1 kostka bulionu wolowego
  • 1 jajko (zoltko)
  • 50ml smietanki
  • Pieprz czarny
  • sol
  • Pieprz bialy
  • Galka muszkatalowa
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulke kroimi w kosteczke i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy mieso mielone i podsmazamy az zbrazowieje.
    Przekladamy do garnka z grubszym dnem, dodajemy zielony groszek, marchewke pokrojona w kosteczke, kostke bulionowa, przecier pomidorowy, przyprawy i zalewamy woda tylko tyle zeby zakryc mieso.
    Dusimy calosc na malutkim ogniu, az marchewka zmieknie, a sos zredukuje sie do troche gestszego. Jesli kto woli mozna zagescic, ale z doswiadczenia woda odparowuje troche i sos jest wystarczajaco gesty.

    Odstawiamy do ostygniecia.

    Gotujemy ziemniaki na puree, czyli obieramy, kroimy na sredniej wielkosci kawalki, gotujemy w osolonej wodzie ok 20-25 min, az beda miekkie. Odcedzamy i ugniatamy z zoltkiem jajka rozbeltanym w smietance. Przyprawiamy do smaku galka muszkatalowa i bialym pieprzem. Ziemniaki powinny byc dosc miekkie i wilgotne.

  2. Przekladamy ostudzone mieso mielone przygotowane wczesniej do brytwanny, wyrownujemy, na wierzch wykladamy duza lyzka ziemniaki. Najlepiej jak wylozymy je niedociskajac i robiac jak najwiecej nierownosci, bo wtedy ladnie sie zrumienia. Pod zadnym wzgledem nie wyrownujemy ziemniakow. Widelcem robimy wzorki.

    Pieczemy w 180C az ziemniaki nam sie zrumienia. Czas pieczenia zalezy od piekarnika. Pamietajmy ze wszystkie skladniki sa juz ugotowane, wiec chodzi tylko o podgrzanie i zrumienienie ziemniakow :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń