Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6404

Dodano: 09.07.2012

Odsłon: 49562

Zapiekanka wiejska (Cottage pie) jest bardzo popularna w kuchni angielskiej. Zapiekanka składa się z 2 warstw: na spodzie potrawka mięsno - warzywna (wołowina z cebulą, marchewką i innymi warzywami i przyprawami) oraz na górze puree ziemniaczane. Po zapieczeniu wierzchnia warstwa robi się rumiana i chrupiąca. Podobną zapiekanką jest zapiekanka pasterska (Shepherd's pie), w której zamiast wołowiny używa się jagnięciny. Serdecznie polecam, danie smaczne, aromatyczne i sycące!

Składniki

  • Na puree ziemniaczane:
  • 600g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mleka (lub gęstej śmietany)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Na masę mięsno - warzywną:
  • 200g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, łyżka sosu Worcester
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami na gładkie puree.

  2. Masa mięsno - warzywna: czosnek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Marchew w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Następnie dodajemy marchew i pieczarki i smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion, wino, przecier, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści.

  3. Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na masie mięsno - warzywnej rozsmarowujemy puree. Widelcem robimy na masie wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków) w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 13 lipca 2014 bardzo podoba mi się ten pomysł na zapiekankę:-)na pewno wypróbuję:-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

korycja 22 maja 2013 Wczoraj robiłam, wyszła rewelacyjnie. Wprawdzie delikatnie zmodyfikowałam przepis na mięso z warzywami według dostępności tego co miałam w lodówce, ale dzięki za świetny pomysł :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alina01 29 sierpnia 2012 ja robie to bardzo podobnie, nie dodaje pieczarek, ale za to dodaje pomidory w puszce no i lisc laurowy, ale to juz kwestia gustu. Musze przyznac ze narobilas mi smaka na "cottage pie" i wlasnie zabieram sie do roboty :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 11 lipca 2012 Patusia super pomysl na obiad w wydaniu 2 w 1 .Mysle ze jak zrobie z plasterkami ziemniakow a nie z puree to zapiekanka nie straci na smaku ...5..:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

illonaw26 11 lipca 2012 Właśnie się zastanawiałam co by tu zrobić na obiad z miesem mielonym- a tu prosze gotowe rozwiązanie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń